sobota, 9 maja 2015

Tarta truskawkowa

Była sobie kiedyś tarta lawendowa, według zmienionego przeze mnie lawendowo przepisu z Kwestii Smaku, zapomniana na całe trzy lata... Nie wiem jak to się mogło stać :-)

Dziś jedziemy do znajomych na działkę, deser już jest gotowy. Wielka Piątko, nadchodzę!

Tarta truskawkowa
  • 180 g mąki
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • puszka słodzonego zagęszczonego mleka
  • 2 jajka
  • owoce np. truskawki
Z pierwszych trzech składników zagnieść ciasto, włożyć na 30 min do lodówki. Piec 10 min w 200 stopniach z obciążeniem. Mleko, mascarpone i jajka zmiksować, wylać na tartę i piec jeszcze 15 minut (nadzienie może unieść się do góry, jak suflet, ale to nie szkodzi). Po wyjęciu od razu układać owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz