środa, 14 stycznia 2015

Grochówka mojej Babci

Babcia Dania robi najlepszą grochówkę na świecie. Babcia Dania robi wszystko najlepsze na świecie. Zbieram od niej przepisy, ale wszystkie są na tak zwane oko. "No, nie wiem, ile dajesz - tyle, żeby było dobrze". Każdy więc, zanim zapiszę, muszę przepuścić przez swoją kuchnię, ale i tak często nie potrafię uzyskać konkretnych ilości. No bo.... daje się tyle, żeby było dobrze :-)

Grochówka Babci Dani
  • 2 szklanki ziaren grochu
  • 250 g wędzonego, surowego boczku
  • włoszczyzna
  • 3-4 łyżeczki suszonego majeranku
  • woda
  • sól
  • 2-3 kromki białego chleba i 1 łyżka masła na grzanki
Groch zalać wodą (sporo ponad poziom grochu) i zostawić na noc. Następnego dnia dodać do niego boczek i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył przez noc. Boczek wyjąć i pokroić w kosteczkę.

W mniej więcej tej samej ilości wody, co użyta do namoczenia grochu, ugotować włoszczyznę. Wyjąć warzywa, dolać wywar do grochu, zmiksować. Gdyby zupa była za rzadka (powinna być dość gęsta), można przygotować odrobinę zasmażki, żeby ją zagęścić. Doprawić majerankiem, dodać pokrojony w kostkę boczek. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim pokrojone w kosteczkę kromki chleba. Grochówkę podawać z grzankami.





3 komentarze:

  1. Uwielbiam grochówkę. Z przyjemnością wypróbuje przepis.
    I super to wygląda w tych szklaneczkach!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 5000 blogów z 22 kategorii.
    Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

    OdpowiedzUsuń