wtorek, 8 października 2013

Słodkie i słone dyniowe racuszki

Idąc dyniowym tropem (czyli wykorzystując resztę dyni z dyniowego ravioli) przygotowałam dzisiaj dyniowe racuszki dla dużych i małych. Dla dużych w zamyśle miały być słone, a dla małych słodkie, ale skończyło się tak, że jedni wyjadali drugim :-)

Miał być eksperyment, więc przygotowaną bazę ciasta podzieliłam na dwie części, w razie gdyby jedna nie wyszła. Proporcje są mniej więcej na 3-4 osoby.

Racuszki dyniowe

Ciasto
  • ok. 0,5 kg startej dyni
  • 2 jajka
  • kilka łyżek mleka
  • mąka
  • szczypta soli
Dodatki słone
  • łyżka tartego świeżego imbiru
  • słodka papryka
  • 3 plasterki surowej, wędzonej szynki + do podania
  • ricotta
  • sól
Dodatki słodkie
  • cukier waniliowy
  • żurawina
  • cukier trzcinowy
  • syrop klonowy
Wymieszać składniki na ciasto, dodając tyle mąki, żeby miało odpowiednią konsystencję. Potem dołożyć wybrane dodatki i smażyć na patelni. Racuszki słone podawać z plasterkami szynki surowej oraz ricottą lub mascarpone, a racuszki słodkie z owocami, polane syropem klonowym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz