poniedziałek, 26 grudnia 2016

Ajerkoniak i Wesołych Świąt!

Niestety natłok przedświątecznych obowiązków sprawił, że nie było czasu na sfotografowanie tego, co sobie zaplanowałam - ajerkoniaku, przygotowanego w tym roku na Święta. A przecież tak o suchym pysku nie będę składać życzeń!

Tak więc nieco tylko spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia zdrowych, rodzinnych i spokojnych Świąt!

Przepis na ajerkoniak pochodzi od Krainy Sosny. Nie udało mi się dostać skondensowanego mleka niesłodzonego, więc pominęłam w przepisie cukier. Ajerkoniak jest znakomity - gęsty, słodki, taki, jaki powinien być :-)

Ajerkoniak
  • 8 żółtek
  • 500 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 200 ml wódki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Jajka umyć i sparzyć. Żółtka ubić mikserem z cukrem waniliowym na wysokich obrotach, po czym zmniejszyć obroty i dodawać cienkim strumieniem mleko skondensowane. Potem tą samą metodą dodawać wódkę. Wstawić na noc do lodówki i już następnego ranka cieszyć się wybornym smakiem :-). Będzie jak znalazł na Sylwestra.


2 komentarze:

  1. Wszystko fajnie, tylko co zrobić z tą wódką bo w wykonaniu tylko żółtka, cukier waniliowy i mleko widać? Wypić przy miksowaniu? :D

    OdpowiedzUsuń