czwartek, 8 września 2016

Biała pizza na cienkim cieście z kurkami

Dotarło do mnie, że jeśli w końcu się nie zmobilizuję, to zdjęcia do tego przepisu przepadną w czeluści mojego komputera do roku przyszłego, a może już nigdy nie ujrzą dziennego światła. Tak to jest proszę Państwa z przepisami sezonowymi. A ten jest wyjątkowo dobry - pizzę tę uwielbiam i wynoszę ją ponad wszystkie inne, które do tej pory jadłam. Tak więc rzutem na taśmę, po zakończeniu pracy nad kolejną umową, zamieszczam. I ogólnie zachęcam, bo to wyjątkowo smaczny sposób na kurki :-).

Przepis na ciasto z Kwestii Smaku.

Pizza na cienkim cieście z kurkami (przepis na 3 pizze)
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 szalotki
  • 0,5 kg kurek
  • od pół do całego opakowania mascarpone
  • 1/2 eko-kostki rosołowej
  • świeża pietruszka
  • oliwa do smażenia
  • sól, pieprz
  • parmezan
Ocieplone do temperatury pokojowej drożdże rozpuścić w 60 ml wody z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Zrobić wgłębienie i wlać w nie drożdże oraz pozostałą wodę, mieszając. Dodać oliwę i wyrabiać przez około 10-15 minut. Odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotować sos: szalotki posiekać i podsmażyć na oliwie. Kurki porządnie przepłukać, odsączyć i wrzucić na patelnię (nie trzeba nawet kroić). Kiedy już się podsmażą, a woda, która z nich wypłynie, lekko się zredukuje, dodać mascarpone (tyle na ile sumienie pozwala), doprawić solą, pieprzem, ewentualnie kostką rosołową, a  na koniec wrzucić posiekaną pietruszkę w dowolnej ilości.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, oprószyć mąką i rozwałkować na cienkie placki. Ułożyć na posmarowanej oliwą blasze, rozprowadzić na nich sos, posypać parmezanem i wstawić na około 10-12 minut do nagrzanego na minimum 250 stopni pieca. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz