środa, 15 października 2014

Sweet and sour

Przepis na to sweet and sour jest w 100% oryginalny - z Wietnamu przywieźli go moi sąsiedzi, którzy zapisali się na miejscu na kurs gotowania. Nie mogłam więc nie skorzystać z okazji. Muszę wykraść im jeszcze inne przepisy :-).

A tak przy okazji - czy wiedzieliście, że sweet and sour najlepiej smakuje, kiedy jest w nim dużo... bananasa? No, ja nie wiedziałam, ale syn mnie wczoraj uświadomił :-)

Tajskie sweet and sour (na 4 osoby)
  • pierś kurczaka
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane
  • ok. 3-cm kawałek imbiru, posiekany
  • pokrojone warzywa: 1 pomidor, 1 ogórek, garść fasolki, 2 marchewki, 1 papryka, 1 czerwona cebula itd.
  • kilka grzybów mun
  • niecała puszka ananasa
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2-3 łyżki sosu rybnego
  • szczypiorek
  • cukier brązowy
  • ryż
  • olej do smażenia
W woku rozgrzać olej, podsmażyć na nim czosnek. Dodać pokrojoną w paseczki pierś kurczaka, podsmażyć, dodać imbir, a potem warzywa, namoczone i pokrojone w paski grzyby mun oraz ananasa. 
Poddusić, kiedy nieco zmiękną doprawić sokiem z ananasa, koncentratem, sosem ostrygowym i rybnym. Można ewentualnie dodać trochę cukru brązowego, żeby było bardziej sweet. Przed podaniem dodać posiekany szczypiorek, a podawać z ryżem.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz