poniedziałek, 28 maja 2012

Owsianka jabłkowo-rabarbarowa

Co robić, kiedy wokół straszą skazą białkową i człowiek boi się odrobiny jogurtu zjeść na drugie śniadanie? Ano trzeba kombinować...

Owsianka jabłkowo-rabarbarowa
  • kawałek jabłka (np. 1/2)
  • kawałek rabarbaru
  • woda
  • cukier
  • płatki owsiane zwykłe lub błyskawiczne
Ilość wszystkich składników - według uznania.

Wodę posłodzić do smaku i zagotować. Wrzucić pokrojone na małe kawałki jabłko i rabarbar. Jak zmiękną zmiksować i w powstałej "miksturze" ugotować płatki owsiane zwykłe lub wrzucić do niej płatki błyskawiczne. Potem ewentualnie trochę posłodzić, ponieważ rabarbar jest bardzo kwaśny i jeśli przesadziliśmy z jego ilością to zamiast rozanielonego wyrazu twarzy pojawi się na naszych ustach niezbyt przyjemny grymas ;-).

Smak można modyfikować dodając odrobinę świeżej mięty, albo klasycznie - cukier waniliowy lub cynamon. W przygotowanej przeze mnie wersji smak bardzo zbliżony jest do błyskawicznej owsianki jabłkowej, którą jadaliśmy w Szkocji :-). Dodam jeszcze, że pomysł powstał podczas pracy nad innym kulinarnym eksperymentem, ale o tym na razie cicho sza!


1 komentarz:

  1. uwielbiam owsianki :) koniecznie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń