czwartek, 3 maja 2012

Ciasto marchewkowe

Czyli drobne przyjemności matki karmiącej. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, żeby nie zawierał nic, co nie zostało jeszcze przeze mnie sprawdzone i zatwierdzone przez Małego.

Ciasto:
  • 2 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 150 g roztopionego masła
  • 300 g startej marchewki
  • 200 g mąki
  • po 1 łyżeczce cynamonu, sody i soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
  • 200 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 100 g serka (ja użyłam "Twojego Smaku")

Jajka ubić mikserem tak, aby podwoiły objętość. Dodać cukier, a następnie masło. Do masy dodać marchewkę i wymieszać. Potem dodać mąkę i sypkie dodatki. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 45 minut w 150 stopniach.

Masło, twarożek i cukier ubić na gładką masę i wstawić do lodówki. Kiedy upieczone ciasto wystygnie, rozsmarować krem po wierzchu i gotowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz