sobota, 20 lutego 2016

Pancakes z kaszy jaglanej


Przyznaję, lubimy się w weekendy rozpieszczać... A pancakes lubimy w szczególności. Szukając trochę zdrowszej alternatywy trafiłam na przepis od BeMam i jak to ja, nie mogłam się oprzeć... Następnym razem dodam chyba tylko trochę ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią.

Pancakes z kaszy jaglanej (na 2,5 osoby)
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (to będzie około 150 g surowej)
  • 3-4 łyżki wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu 
  • ew. cukier z prawdziwą wanilią
  • olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki oprócz oleju zmiksować w blenderze. Olej rozgrzać na patelni i smażyć pancakesy. Jeśli nie da się uformować ich łyżką na patelni, można to robić zwilżonymi dłońmi i dopiero potem kłaść na rozgrzany olej. Podawać z syropem klonowym, owocami i naszym ostatnim weekendowym must-have - świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowo-marchewkowym :-).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz