niedziela, 24 stycznia 2016

Pyry z gzikiem

Mówią, że podróże kształcą. I tak, trzeba było się wybrać aż do Austrii, żeby zdobyć przepis na wielkopolskie pyry z gzikiem. Danie ponoć dietetyczne, chociaż ja położyłam odrobinę masła na ciepłe ziemniaki - bez niego były dla mnie nieco za suche. Jedno jest pewne - to smaczne, proste, szybkie i swojskie danie.

Pyry z gzikiem
  • ziemniaki
  • biały ser
  • jogurt naturalny
  • szczypiorek
  • kminek
  • gruboziarnista sól
  • sól drobnoziarnista i pieprz
  • ew. masło
Ziemniaki umyć, nie obierając ze skórki. Przekroić na pół. Na talerzyku wymieszać gruboziarnistą sól (lub warzywko, jeśli ktoś ma w domu) i wymieszać z kminkiem. Ziemniaki "maczać" w mieszance przekrojoną stroną i układać na papierze do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli skórka zacznie się zbytnio rumienić, można zmniejszyć temperaturę. W międzyczasie przygotować twarożek z sera, jogurtu i posiekanego szczypiorku, doprawić pieprzem i solą. 

Ziemniaki podawać z twarożkiem, z płatkiem masła na wierzchu.




2 komentarze: