niedziela, 2 marca 2014

Krokiety jak u Babci

Sprawa nie jest prosta, albowiem najpierw należy zrobić dobry rosół. Esencjonalny, na mięsie (najlepiej kawałek wołowiny i drób, może być nawet kaczka), bez żadnych tam rosołków w kostkach. Gotowany kilka godzin, żeby nabrał mocy. 

A kiedy już się uda, można przygotowywać krokiety. Najlepsze robi moja Babcia, ale moje też są całkiem, całkiem...

Krokiety (na 10 sztuk)
  • mięso + 1-2 marchewki + ew. kapusta z rosołu
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mleka
  • ok. 7 łyżek mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka roztopionego masła
  • masło klarowane
Mięso z rosołu wyjąć, przestudzić i zmielić z marchewką i ew. kapustą (to kolejna trudność - trzeba mieć maszynkę...). Dodać 1 jajko, posolić, popieprzyć. Z pozostałych składników (bez masła klarowanego) przygotować ciasto na naleśniki i odstawić na ok. 15 minut, aż zgęstnieje. Potem usmażyć naleśniki. Na środek każdego z nich nakładać farsz, boki złożyć do środka, o tak:





a potem zwijać w rulonik. Podsmażać na klarowanym maśle i podawać z gorrrącym rosołkiem :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz