poniedziałek, 2 września 2013

Cukinia, feta i mięta

Bardzo dobre grillowe połączenie. Pogoda wprawdzie dziś się nieco zbuntowała, ale weekend ma być jeszcze ładny, więc może przygotuję je jeszcze jeden raz w tym sezonie... Przepis już kilka lat temu znalazłam na Kwestii Smaku, o tu. Inaczej tylko przyprawiamy cukinię, no i ja zrezygnowałam z pieprzu w sosie z fety, bo nie przepadam.

Cukinia z grilla z fetą i miętą
  • cukinia
  • oliwa
  • zioła prowansalskie
  • czosnek
  • sól i ew. pieprz
  • sos:
  • opakowanie fety
  • 3-4 łyżeczki musztardy
  • kilka łyżek oliwy
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • garść mięty
  • ew. czerwony pieprz w ziarnach, roztarty
Cukinię zamarynować w oliwie, soli i czosnku. Fetę rozgnieść i wymieszać z musztardą, oliwą, sokiem z cytryny i drobno posiekaną miętą. Cukinię wrzucić na grilla, a po upieczeniu podawać z sosem z fety.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz