piątek, 12 kwietnia 2013

Fondant au chocolat

Najlepszy sposób, żeby uczcić Dzień Czekolady. Poza tym jak mąż staje w drzwiach z tabliczką gorzkiej 70% kakao, to mu się nie odmawia - zwłaszcza jak samemu jest się w szponach czekoladowego nałogu... :-)

Przepis według Vegazone. Zmniejszyłam ilość składników o 1/3 i wyszły dwie idealne porcje - nie za słodkie, płynące czekoladą, słowem - pycha!

Fondant au chocolat
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 23 g cukru pudru
  • szczypta soli morskiej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 g mąki

...i dużo, dużo truskawek!

Masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać szczyptę solu. Jajko i żółtko roztrzepać z cukrem pudrem. Wlać do ciepłej, ale nie gorącej czekolady z masłem, dodać mąkę, wymieszać.




Piekarnik nastawić na 180 stopni bez termoobiegu. Foremki wysmarować masłem i oprószyć kakao. Masę wlać do foremek tak, żeby pomiędzy masą i brzegiem został 1 cm.




Piec między 8 a 10 min, w zależności od wielkości foremek. Znakomity przepis - do przygotowania w 15 minut, po powrocie z pracy albo jak nagle złapie nas ochota na coś słodkiego :-)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz