wtorek, 1 stycznia 2013

Wigilijny śledzik

Póki wspomnienie świątecznego stołu wciąż jeszcze jest żywe, dzielę się przepisem na wigilijnego śledzia... na słodko. Kilka lat temu przynieśli go na wigilię moi Wujkowie - zakochałam się w nim i od tej pory ja też zawsze robię co najmniej dwa słoiczki, jeden na Święta i jeden "na później".

Wigilijny śledź w bakaliach
  • filety śledziowe w oleju 'a la matias'
  • cebula
  • bakalie: suszone morele, figi, śliwki, daktyle, żurawina, rodzynki...
  • olej rzepakowy
Filety pokroić w kawałki, cebulę i bakalie w drobną kostkę. Do słoików wkładać warstwami: śledzia, cebulę, bakalie, śledzia, cebulę, bakalie itd. Zalać olejem i zostawić na co najmniej dobę, żeby się przegryzło. Kontrowersyjne, ale znakomite - docenione nawet przez zwolenników wyłącznie tradycyjnej kuchni ;-).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz