sobota, 11 lutego 2012

American pancakes

Czyli jak najprościej sprawić przyjemność mężowi po tygodniu ciężkiej pracy ;-).

American pancakes różnią się od naszych swojskich naleśników - smakiem, grubością i dodatkami. Można użyć różnych (na przykład przepysznej galaretki z czerwonych owoców i jabłek autorstwa cioci z Francji), ale najlepiej pasują do nich dodatki klasyczne - szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, syrop klonowy i odrobina masła. Czasem warto sięgnąć po inspiracje za ocean ;-).

American pancakes
na nieduże 2 porcje
  • 125 g mąki
  • szczypta soli i odrobina cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
Do miski przesiać mąkę i sól. Dodać jajko i białko, powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Po dodaniu połowy mleka, dodać stopione masło, cukier, wymieszać i dolać resztę mleka. Odstawić na 1 h. Na patelni teflonowej lekko posmarowanej masłem smażyć niewielkie placki o średnicy ok. 10 cm.

To może na walentynkowe śniadanie?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz