czwartek, 5 stycznia 2012

Łosoś w migdałach z cytryną i rozmarynem

Sposób przygotowania łososia zaczerpnęłam z przepisu na łososia z sosem z granatów (który już wypróbowałam i który, mam nadzieję, niedługo się tu pojawi). Tym razem jako dodatek wybrałam sałatkę z haloumi - znajdującego się wysoko na liście moich ulubionych serów, w szczególności w wersji na ciepło.

Na 2 osoby:
  • dwa kawałki filetu z łososia (ew. 2 dzwonka, jeśli filetów akurat brak)
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z cytryny i skórka z cytryny
  • 2 gałązki rozmarynu
  • garstka płatków migdałowych
  • sól, pieprz
Sałatka:
  • dwie garście roszponki
  • plastry sera haloumi
  • orzechy włoskie
  • płatki migdałowe
  • suszona żurawina
  • olej orzechowy (mój pochodzi z La Maree)
  • syrop klonowy
  • sok z cytryny i skórka z cytryny
Filety/dzwonka umyć, osuszyć, usunąć ości, posolić i popieprzyć. Skropić cytryną, do oliwy zetrzeć skórkę z ok. połowy cytryny i natrzeć nią rybę. Na wierzchu ułożyć gałązkę rozmarynu i posypać migdałami. Włożyć do otwartego naczynia żaroodpornego, wstawić do pieca nagrzanego na ok. 180 stopni i piec bez przykrycia ok. 20-25 minut.
Roszponkę umyć, osuszyć, rozłożyć na talerze, posypać orzechami, migdałami, żurawiną. Przygotować sos z oleju, soku z połowy cytryny i skórki z połowy cytryny oraz około łyżeczki syropu klonowego. Jak w przepisie na sałatkę z figą i fetą, powinien być kwaskowaty z odrobiną słodyczy. Haloumi podgrzać na patelni grillowej (ja niestety nie posiadam, więc podgrzewam na zwykłej ;-), ułożyć na sałacie. Zdecydowanie polecam haloumi z mleka mieszanego - owczego i koziego. Jest najlepszy!
Łososia i sałatę podawać z ryżem jaśminowym. Smacznego!



1 komentarz: