Jagody z twarożkiem i miętą to nadzienie do pierogów, które robiłam zgodnie z przepisem pochodzącym z Kwestii Smaku. Doszłam jednak do wniosku, że naleśniki są łatwiejsze w przygotowaniu, jest więc szansa, że zrobię je więcej niż tylko raz w roku :-).
Przepis na ciasto naleśnikowe to przepis mojej Mamy. Z podanych proporcji wyjdzie około 6 naleśników o średnicy 22 cm, czyli dokładnie tyle, na ile starczyło mi ostatnio nadzienia. Polecam, zachęcam, namawiam :-)
Naleśniki z jagodami i miętą (6 sztuk)
- 0,175 l mleka
- 4 łyżki mąki
- szczypta soli
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 2 jajka
- łyżeczka roztopionego masła
- 200 g jagód + do dekoracji
- 200 g serka, np. Twój Smak
- 2 łyżki posiekanych listków mięty
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- do polania: jogurt z odrobiną cukru i kroplą esencji waniliowej
Z mleka, mąki, soli, cukru, jajek i masła przygotować ciasto na naleśniki i odstawić na 0,5h, żeby zgęstniało. Z jagód, serka, mięty i cukru przygotować nadzienie (wymieszać). Naleśniki usmażyć, wyłożyć na każdy ok. 2 łyżek nadzienia, zawinąć i podgrzać jeszcze na patelni. Polać jogurtem i posypać jagodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz