niedziela, 31 stycznia 2016

Koktajl zielony

Zielony, pyszny i zdrowy. I, ekhm, dobry na syndrom dnia poprzedniego :-) Podpatrzony w jednej z kawiarni. 

Koktajl jabłkowo-ananasowy z imbirem, cytryną i jarmużem
  • 1 ananas
  • 4 jabłka
  • kawałek imbiru (ok. 2 cm)
  • 1/2 cytryny
  • 200 g jarmużu
Ananas, cytrynę i imbir obrać. Potem razem z jabłkami wrzucić do sokowirówki. Inną opcją jest wyciśnięcie soku z ananasa, cytryny, imbiru i jabłek, a potem zmiksowanie z liśćmi jarmużu w blenderze - tylko trzeba dać ich mniej. Ja wybrałam opcję pierwszą :-)



czwartek, 28 stycznia 2016

Tort American Beauty

Bardzo dziękuję wszystkim przyjaciołom za życzenia urodzinowe. Odwdzięczyć się mogę przepisem na tort - tym razem pod nazwą American Beauty. Jak wszystkie robione przez mnie torty jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. A właściwie byłby szybki, gdyby nie to, że pies zeżarł krem i trzeba było robić go od nowa. Zapamiętać - nigdy nie ufaj psu, nawet jeśli sprawia wrażenie, jakby krem miał w końcu ogona.

Przepis na krem do tortu pochodzi od Krainy Sosny

Tort American Beauty
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 300 g mascarpone
  • 30 g masła orzechowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • konfitura porzeczkowa
  • sok porzeczkowy
  • 3 blaty biszkoptowe
  • 2 opakowania marcepanu do wypieków
  • barwniki spożywcze

Kremówkę podgrzać w rondlu. Kiedy będzie gorąca, dodać masło orzechowe i mieszać trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia się. Schłodzić (z dala od psa), najlepiej do temperatury bliskiej zera. Ubić śmietankę i dodać cukier oraz mascarpone. Wstawić do lodówki na pół godziny.

Pierwszy blat nasączyć sokiem porzeczkowym, wyłożyć warstwę konfitury, Na to warstwę kremu i kolejny blat. Nasączyć, nałożyć warstwę kremu, potem znów kolejny blat, nasączyć i wierzch oraz boki pokryć warstwą kremu.

Marcepan (np. z Lidla) ugnieść z barwnikiem - ja do większości użyłam czerwonego, a część odłożyłam i dodałam zielonego. Potem rozwałkować zwilżonym wodą wałkiem na koło o średnicy równej średnicy blatów plus wysokość ciasta (przydaje się do tego silikonowa podkładka). Delikatnie przenieść na tort i ułożyć. Ozdobić ręcznie uformowanymi różami (jak na American Beauty przystało :-) ).


niedziela, 24 stycznia 2016

Pyry z gzikiem

Mówią, że podróże kształcą. I tak, trzeba było się wybrać aż do Austrii, żeby zdobyć przepis na wielkopolskie pyry z gzikiem. Danie ponoć dietetyczne, chociaż ja położyłam odrobinę masła na ciepłe ziemniaki - bez niego były dla mnie nieco za suche. Jedno jest pewne - to smaczne, proste, szybkie i swojskie danie.

Pyry z gzikiem
  • ziemniaki
  • biały ser
  • jogurt naturalny
  • szczypiorek
  • kminek
  • gruboziarnista sól
  • sól drobnoziarnista i pieprz
  • ew. masło
Ziemniaki umyć, nie obierając ze skórki. Przekroić na pół. Na talerzyku wymieszać gruboziarnistą sól (lub warzywko, jeśli ktoś ma w domu) i wymieszać z kminkiem. Ziemniaki "maczać" w mieszance przekrojoną stroną i układać na papierze do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez 30-40 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Jeśli skórka zacznie się zbytnio rumienić, można zmniejszyć temperaturę. W międzyczasie przygotować twarożek z sera, jogurtu i posiekanego szczypiorku, doprawić pieprzem i solą. 

Ziemniaki podawać z twarożkiem, z płatkiem masła na wierzchu.




niedziela, 17 stycznia 2016

#Zmiany

Postanowiłam wziąć udział w wyzwaniu fotograficznym na facebookowej Fotograficznej Grupie Wsparcia. Ciekawe jak długo wytrwam... Pierwszy temat wyzwania - #zbliska - niestety niezbyt się udał, jako że do dyspozycji miałam jedynie telefon z obiektywami z Biedronki i powiedzmy, że jakość nie była specjalna... Ale za drugim razem bardziej się postarałam :-). Temat nie był prosty, a oto jak go zinterpretowałam: