wtorek, 31 marca 2015

Dorsz z okrasą

Ostatnio szukam przepisów na ryby, żeby jeść ich jak najwięcej, unikając jednak monotonii, której w kuchni nie znoszę. Okazuje się, że czasem warto sięgnąć do starych zapisków z segregatora z Ratatujem. Z mroków niepamięci wygrzebałam przepis Karola Okrasy na sandacza z boczkiem. Sandacz został zamieniony na dorsza, przepis nieco odchudzony (szynka szwarcwaldzka zamiast boczku) i niebanalny obiad gotowy :-)

Dorsz w szynce parmeńskiej (na 3 osoby)
  •  3 filety z dorsza
  • 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • skórka z cytryny 
  • 1 łyżka masła
Pokrojoną w paseczki szynkę wrzucić na patelnię i podsmażyć. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku w całości. Dodać masło i gałązkę rozmarynu. Posolone filety wyłożyć na patelnię, podsmażyć z obu stron i na koniec posypać skórką z cytryny.

P.S. Jeśli podoba się Wam mój blog - możecie ten wpis "zalajkować". Dzięki temu Widzimrka trafi również do innych, będzie też częściej wyświetlana u Was, a ja za parę lat zostanę gwiazdą blogosfery. Z góry dziękuję za każdy wkład w moje dobre samopoczucie :-)



czwartek, 26 marca 2015

Koktajl dla odważnych

Wyglądam przez okno w poszukiwaniu wiosny i... wciąż niewiele widzę. Wprawdzie już cieplej, ale w dalszym ciągu szaroburo. Trawnik o smętnym odcieniu zieleni pokryty jest resztkami wycieraczki zeżartej przez psa i wyciągniętymi z budy źdźbłami słomy. Wyleżane przez potwora wrzosy może odżyją, a może nie, i tylko tulipany nieśmiało wyglądają spod ziemi w obawie, czy nie podzielą losu tych kilku cebulek, które zostały wykopane i - jakżeby inaczej - pożarte jednym kłapnięciem potężnej szczęki.

Wiosny szukam więc gdzie indziej - w napakowanych witaminami koktajlach. Poznaliście już koktajl pomarańczowo-owsiany z jarmużem, teraz pora na coś dla jeszcze odważniejszych - w dalszym ciągu w jarmużowych klimatach (uwielbiam to warzywo!), tym razem z dodatkiem zielonej pietruszki. Zieleni, przybywaj!

Koktajl gruszkowy z jarmużem i zieloną pietruszką (2 średnie porcje)
  • 1,5 gruszki
  • mała garść zielonej pietruszki
  • duża garść jarmużu
  • odrobina wody
Gruszkę podzielić na ćwiartki, wydłubać gniazda nasienne, pokroić w grube kawałki i wrzucić do blendera, zalać odrobiną wody, wrzucić jarmuż, pietruszkę i zblendować na gładko. Dla kontrastu udekorować np. mrożonymi wiśniami.





wtorek, 17 marca 2015

Duma! (znów fotograficznie)

Muszę, no muszę się pochwalić. Moje zdjęcia zawisły we wnętrzach Koszarów Funka - nowego i bardzo inspirującego miejsca na mapie Olsztyna. Tak ładnie wyglądają oprawione... w kuchni (a jakże!) oraz w fokusowni.

Poniżej kilka wybranych zdjęć "z natury" (nie mojego autorstwa, ja tam niestety jeszcze osobiście nie dodarłam), a dalej cały wybrany przez inwestorów zestaw. Fajnie, nie?












Konfitura z czarnego bzu



Lemoniada lawendowa



Tarta porzeczkowa



I zdjęcia z ukochanej Warmii...
 






sobota, 7 marca 2015

Owsiano-pomarańczowy koktajl z jarmużem

Jarmuż pierwszy raz zaintrygował mnie, kiedy tłumaczyłam pewien kryminał osadzony w amerykańskich realiach - nie brał wprawdzie udziału w przestępstwie, ale podawano go regularnie na obiad, co mnie oczywiście zainteresowało.

Przypomniałam sobie o nim ostatnio, bo przez moją facebookową tablicę przewinęło się parę zdjęć jadowicie zielonych koktajli z dodatkiem tego warzywa. Ponieważ zaś postanowiłam zadbać o siebie na wiosnę (a jarmuż pysznił się na półce w naszym "wiejskim" sklepiku), stwierdziłam, że gorsza nie będę. A co!

Koktajl, który proponuję, spokojnie może zastąpić posiłek, ponieważ zrobiony jest z dodatkiem płatków owsianych. Jest bardzo sycący, mało słodki (ale można go oczywiście dosłodzić) i taki...   konkretny w smaku. Naprawdę, polecam!

Owsiany koktajl z jarmużu (na 3 porcje)
  • pół szklanki (takiej po nutelli, 200 ml) płatków owsianych
  • 2 szklanki (j.w.) wody
  • spora garść jarmużu
  • 1 pomarańcza
  • szczypta soli
  • ok. 3 łyżeczek ksylitolu (można zastąpić cukrem)
Płatki owsiane ugotować w szklance wody, dodać drugą szklankę i odstawić do porządnego ostygnięcia. Do blendera wrzucić ugotowane płatki owsiane, cząstki pomarańczy, jarmuż, sól i ksylitol. Zmiksować na gładki koktajl i ewentualnie dosłodzić. Najlepszy jest chłodny, więc jeśli nie ma czasu, żeby wstawić go na chwilę do lodówki, można dodać kilka kostek lodu i je również zmiksować. W drugą rękę rumiane jabłuszko i... na zdrowie!