Spis przepisów

wtorek, 31 marca 2015

Dorsz z okrasą

Ostatnio szukam przepisów na ryby, żeby jeść ich jak najwięcej, unikając jednak monotonii, której w kuchni nie znoszę. Okazuje się, że czasem warto sięgnąć do starych zapisków z segregatora z Ratatujem. Z mroków niepamięci wygrzebałam przepis Karola Okrasy na sandacza z boczkiem. Sandacz został zamieniony na dorsza, przepis nieco odchudzony (szynka szwarcwaldzka zamiast boczku) i niebanalny obiad gotowy :-)

Dorsz w szynce parmeńskiej (na 3 osoby)
  •  3 filety z dorsza
  • 3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • skórka z cytryny 
  • 1 łyżka masła
Pokrojoną w paseczki szynkę wrzucić na patelnię i podsmażyć. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku w całości. Dodać masło i gałązkę rozmarynu. Posolone filety wyłożyć na patelnię, podsmażyć z obu stron i na koniec posypać skórką z cytryny.

P.S. Jeśli podoba się Wam mój blog - możecie ten wpis "zalajkować". Dzięki temu Widzimrka trafi również do innych, będzie też częściej wyświetlana u Was, a ja za parę lat zostanę gwiazdą blogosfery. Z góry dziękuję za każdy wkład w moje dobre samopoczucie :-)



czwartek, 26 marca 2015

Koktajl dla odważnych

Wyglądam przez okno w poszukiwaniu wiosny i... wciąż niewiele widzę. Wprawdzie już cieplej, ale w dalszym ciągu szaroburo. Trawnik o smętnym odcieniu zieleni pokryty jest resztkami wycieraczki zeżartej przez psa i wyciągniętymi z budy źdźbłami słomy. Wyleżane przez potwora wrzosy może odżyją, a może nie, i tylko tulipany nieśmiało wyglądają spod ziemi w obawie, czy nie podzielą losu tych kilku cebulek, które zostały wykopane i - jakżeby inaczej - pożarte jednym kłapnięciem potężnej szczęki.

Wiosny szukam więc gdzie indziej - w napakowanych witaminami koktajlach. Poznaliście już koktajl pomarańczowo-owsiany z jarmużem, teraz pora na coś dla jeszcze odważniejszych - w dalszym ciągu w jarmużowych klimatach (uwielbiam to warzywo!), tym razem z dodatkiem zielonej pietruszki. Zieleni, przybywaj!

Koktajl gruszkowy z jarmużem i zieloną pietruszką (2 średnie porcje)
  • 1,5 gruszki
  • mała garść zielonej pietruszki
  • duża garść jarmużu
  • odrobina wody
Gruszkę podzielić na ćwiartki, wydłubać gniazda nasienne, pokroić w grube kawałki i wrzucić do blendera, zalać odrobiną wody, wrzucić jarmuż, pietruszkę i zblendować na gładko. Dla kontrastu udekorować np. mrożonymi wiśniami.





piątek, 20 marca 2015

wtorek, 17 marca 2015

Duma! (znów fotograficznie)

Muszę, no muszę się pochwalić. Moje zdjęcia zawisły we wnętrzach Koszarów Funka - nowego i bardzo inspirującego miejsca na mapie Olsztyna. Tak ładnie wyglądają oprawione... w kuchni (a jakże!) oraz w fokusowni.

Poniżej kilka wybranych zdjęć "z natury" (nie mojego autorstwa, ja tam niestety jeszcze osobiście nie dodarłam), a dalej cały wybrany przez inwestorów zestaw. Fajnie, nie?












Konfitura z czarnego bzu



Lemoniada lawendowa



Tarta porzeczkowa



I zdjęcia z ukochanej Warmii...
 






sobota, 7 marca 2015

Owsiano-pomarańczowy koktajl z jarmużem

Jarmuż pierwszy raz zaintrygował mnie, kiedy tłumaczyłam pewien kryminał osadzony w amerykańskich realiach - nie brał wprawdzie udziału w przestępstwie, ale podawano go regularnie na obiad, co mnie oczywiście zainteresowało.

Przypomniałam sobie o nim ostatnio, bo przez moją facebookową tablicę przewinęło się parę zdjęć jadowicie zielonych koktajli z dodatkiem tego warzywa. Ponieważ zaś postanowiłam zadbać o siebie na wiosnę (a jarmuż pysznił się na półce w naszym "wiejskim" sklepiku), stwierdziłam, że gorsza nie będę. A co!

Koktajl, który proponuję, spokojnie może zastąpić posiłek, ponieważ zrobiony jest z dodatkiem płatków owsianych. Jest bardzo sycący, mało słodki (ale można go oczywiście dosłodzić) i taki...   konkretny w smaku. Naprawdę, polecam!

Owsiany koktajl z jarmużu (na 3 porcje)
  • pół szklanki (takiej po nutelli, 200 ml) płatków owsianych
  • 2 szklanki (j.w.) wody
  • spora garść jarmużu
  • 1 pomarańcza
  • szczypta soli
  • ok. 3 łyżeczek ksylitolu (można zastąpić cukrem)
Płatki owsiane ugotować w szklance wody, dodać drugą szklankę i odstawić do porządnego ostygnięcia. Do blendera wrzucić ugotowane płatki owsiane, cząstki pomarańczy, jarmuż, sól i ksylitol. Zmiksować na gładki koktajl i ewentualnie dosłodzić. Najlepszy jest chłodny, więc jeśli nie ma czasu, żeby wstawić go na chwilę do lodówki, można dodać kilka kostek lodu i je również zmiksować. W drugą rękę rumiane jabłuszko i... na zdrowie!