poniedziałek, 26 grudnia 2016

Ajerkoniak i Wesołych Świąt!

Niestety natłok przedświątecznych obowiązków sprawił, że nie było czasu na sfotografowanie tego, co sobie zaplanowałam - ajerkoniaku, przygotowanego w tym roku na Święta. A przecież tak o suchym pysku nie będę składać życzeń!

Tak więc nieco tylko spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia zdrowych, rodzinnych i spokojnych Świąt!

Przepis na ajerkoniak pochodzi od Krainy Sosny. Nie udało mi się dostać skondensowanego mleka niesłodzonego, więc pominęłam w przepisie cukier. Ajerkoniak jest znakomity - gęsty, słodki, taki, jaki powinien być :-)

Ajerkoniak
  • 8 żółtek
  • 500 ml skondensowanego mleka słodzonego
  • 200 ml wódki
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Jajka umyć i sparzyć. Żółtka ubić mikserem z cukrem waniliowym na wysokich obrotach, po czym zmniejszyć obroty i dodawać cienkim strumieniem mleko skondensowane. Potem tą samą metodą dodawać wódkę. Wstawić na noc do lodówki i już następnego ranka cieszyć się wybornym smakiem :-). Będzie jak znalazł na Sylwestra.


piątek, 16 grudnia 2016

Pomarańczowo-orzechowy, słłłodki krem z ciecierzycy

Obiecałam, że napiszę, jak uda mi się wymyślić, co można zrobić z orzechami, które zostają po produkcji orzechowego mleka. No więc wymyśliłam - ciastka zrobiłam. Zanotowałam przepis... a potem zgubiłam kartkę. Mogę więc tylko napisać, że oprócz orzechów w ciastkach była też tarta dynia i że były całkiem smaczne. No nic, może jak kiedyś kartkę znajdę, to tutaj dorzucę :-)

Na pocieszenie mam inny wspaniały przepis, znowu od True Taste Hunters. Jakoś tak przed świętami ciągnie mnie do takich smaków. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa albo ciastek właśnie. Pyszny, zdrowy... Czego chcieć więcej? A więc - wprowadzajcie się zdrowo w świąteczny nastrój!

Pomarańczowo-orzechowy krem z ciecierzycy
  • 350 g ugotowanej ciecierzycy (ja gotuję hurtowo, a potem robię jeszcze hummus)
  • 125 g masła orzechowego
  • 150 g syropu klonowego (dla skąpiących cukru wystarczy w zupełności 100 g)
  • ok. 60 ml mleka roślinnego, najlepiej orzechowego
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub przyprawy do piernika
  • skórka starta z jednej eko-pomarańczy (Lidl!)
  • szczypta soli
Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na gładko. Tak, dobrze widzicie, to jest właśnie takie proste :-)