Owieczka w lamparciej skórze? A może wręcz przeciwnie...
Spis przepisów
czwartek, 31 maja 2012
wtorek, 29 maja 2012
Spacer po Łazienkach
Z okazji Dnia Matki wybraliśmy się z synkiem na spacer do Łazienek. Tylko ja i on ;-). Zrobił mi prawdziwy prezent i spał cały czas, mogłam więc sobie fotografować do woli. Taki mały, a już rozumie, że nie należy stawać na drodze prawdziwej pasji... :-)
Z cyklu Bliskie spotkania...
poniedziałek, 28 maja 2012
Owsianka jabłkowo-rabarbarowa
Co robić, kiedy wokół straszą skazą białkową i człowiek boi się odrobiny jogurtu zjeść na drugie śniadanie? Ano trzeba kombinować...
Owsianka jabłkowo-rabarbarowa
- kawałek jabłka (np. 1/2)
- kawałek rabarbaru
- woda
- cukier
- płatki owsiane zwykłe lub błyskawiczne
Wodę posłodzić do smaku i zagotować. Wrzucić pokrojone na małe kawałki jabłko i rabarbar. Jak zmiękną zmiksować i w powstałej "miksturze" ugotować płatki owsiane zwykłe lub wrzucić do niej płatki błyskawiczne. Potem ewentualnie trochę posłodzić, ponieważ rabarbar jest bardzo kwaśny i jeśli przesadziliśmy z jego ilością to zamiast rozanielonego wyrazu twarzy pojawi się na naszych ustach niezbyt przyjemny grymas ;-).
Smak można modyfikować dodając odrobinę świeżej mięty, albo klasycznie - cukier waniliowy lub cynamon. W przygotowanej przeze mnie wersji smak bardzo zbliżony jest do błyskawicznej owsianki jabłkowej, którą jadaliśmy w Szkocji :-). Dodam jeszcze, że pomysł powstał podczas pracy nad innym kulinarnym eksperymentem, ale o tym na razie cicho sza!
czwartek, 24 maja 2012
Tarta cukiniowa ze szpinakiem, bazylią i kozim serem
Zaprosiliśmy gości na oglądanie naszego synka. I od razu wyzwanie - co przygotować na kolację? Musiało to być coś oryginalnego (zawsze staramy się nawzajem kulinarnie zaskakiwać), a jednocześnie lekkiego i bez dużej ilości nabiału (szczególnie mleka i śmietanki). Myślałam pół dnia i wymyśliłam ;-). Przepis na ciasto kruche zaczerpnęłam z Kwestii Smaku.
Tarta cukiniowa
- 250 g mąki
- 150 g masła
- łyżeczka soli
- 1 jajko
- 3 średnie cukinie
- 2 jajka
- ok. 0,5 kg szpinaku
- garść bazylii
- kozi twarożek (może też być feta)
- oregano, tymianek, czosnek, oliwa
Z pierwszych czterech składników zagnieść ciasto i wstawić na godzinę do lodówki. Zgodnie z oryginalnym przepisem wykorzystałam połowę, ale to było zdecydowanie za mało. Ciasto wyszło bardzo cieniutkie i moi goście chyba się nie najedli... Następnym razem wykorzystam całość ;-).
Formę do tart wylepić ciastem, ponakłuwać widelcem i podpiec na złoto ok. 20 min w 190 stopniach. W tym czasie cukinie obrać i zetrzeć na grubej tarce. Na oliwie podgrzać 2-3 posiekane drobno ząbki czosnku. Kiedy oddadzą aromat zwiększyć ogień i wrzucić startą cukinię. Podsmażyć, aż sok z cukinii zredukuje się (ale nie w całości, trochę musi zostać). Doprawić cukinię oregano, tymiankiem i solą. Przestudzić i dodać całe jajka.
Na suchą patelnię wrzucić szpinak i podgrzewać aż zwiędnie. Posiekać razem z bazylią, wymieszać, dodać szczyptę soli. Na spód tarty wyłożyć masę z cukinii, na niej układać szpinak z bazylią i kawałki koziego sera. Zapiekać ok. 25-30 minut w 190 stopniach, aż masa cukiniowa się zetnie. Podobno bardzo smaczne ;-)
środa, 16 maja 2012
wtorek, 15 maja 2012
Zielona zupa
Czyli zupa ziemniaczano-szparagowa. Zielona - bo zielone szparagi. Prosta i bez żadnych niezdrowych dodatków - w zamyśle miała być dla matki karmiącej, ale niestety szparagi są chyba nieco wzdymające (przynajmniej dla sześciotygodniowego malucha), więc jeśli człowiek ceni sobie tę odrobinę snu, jaką ma, to lepiej odłożyć to danie na przyszły rok. Natomiast wszystkim innym gorąco polecam!
Zupa ziemniaczano-szparagowa
- pęczek zielonych szparagów
- ziemniaki (powinno ich być nieco więcej niż szparagów)
- czosnek
- tymianek świeży i/lub suszony
- 2-3 łyżki masła
- sól, pieprz
- parmezan do posypania
Szparagi umyć i złamać. Na oliwie na małym ogniu podgrzać pokrojony w plasterki czosnek (ile kto lubi, ja daję 2 ząbki). Kiedy odda aromat, zwiększyć ogień i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i końcówki szparagów (odkroić najtwardszą łykowatą część, resztę można wykorzystać) Podsmażać chwilę, po czym zalać wodą tak, żeby je przykryło. Posolić. W osobnym garnku ugotować szparagi aż zmiękną, przelać zimną wodą. Odkroić część główek i zostawić do dekoracji.
Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać szparagi i zmiksować. Doprawić tymiankiem, dodać masło. Przełożyć do miseczek, udekorować główkami szparagów i świeżym tymiankiem, posypać parmezanem.
sobota, 12 maja 2012
Sałatka ze szpinaku ze szparagami i kozim serem
Na straganach i w sklepach pojawiły się pierwsze szparagi, w tym moje ulubione - zielone. I w takiej tonacji jest też dzisiejsza sałatka ze szpinaku i roszponki, z dodatkiem ugotowanych szparagów i koziego sera.
Zielona sałatka
- roszponka
- liście szpinaku
- pół pęczka zielonych szparagów
- świeży kozi serek
- świeży tymianek
- oliwa, musztarda, sok z cytryny, szczypta cukru na winegret lub, dla kobiet karmiących, oliwa z kilkoma kropelkami limonki (ponoć nie jest tak alergizująca jak sok z cytryny) i odrobiną soli
Szparagi umyć i odłamać końce (naturalnie złamią się w miejscu, gdzie kończy się zwłókniała, twarda część). Górę z główkami ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Szpinak wymieszać z roszponką i tymiankiem, na to wyłożyć ugotowane, ostudzone i pokrojone na ok. 3 części szparagi oraz kawałki koziego sera. Polać sosem i podawać z pełnoziarnistym pieczywem. Et voila!
poniedziałek, 7 maja 2012
czwartek, 3 maja 2012
Ciasto marchewkowe
Czyli drobne przyjemności matki karmiącej. Oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, żeby nie zawierał nic, co nie zostało jeszcze przeze mnie sprawdzone i zatwierdzone przez Małego.
Ciasto:
- 2 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 150 g roztopionego masła
- 300 g startej marchewki
- 200 g mąki
- po 1 łyżeczce cynamonu, sody i soli
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 50 g masła
- 100 g serka (ja użyłam "Twojego Smaku")
Jajka ubić mikserem tak, aby podwoiły objętość. Dodać cukier, a następnie masło. Do masy dodać marchewkę i wymieszać. Potem dodać mąkę i sypkie dodatki. Przełożyć do tortownicy i piec ok. 45 minut w 150 stopniach.
Masło, twarożek i cukier ubić na gładką masę i wstawić do lodówki. Kiedy upieczone ciasto wystygnie, rozsmarować krem po wierzchu i gotowe!
Subskrybuj:
Posty (Atom)