sobota, 12 maja 2012

Sałatka ze szpinaku ze szparagami i kozim serem

Na straganach i w sklepach pojawiły się pierwsze szparagi, w tym moje ulubione - zielone. I w takiej tonacji jest też dzisiejsza sałatka ze szpinaku i roszponki, z dodatkiem ugotowanych szparagów i koziego sera. 

Zielona sałatka
  • roszponka 
  • liście szpinaku
  • pół pęczka zielonych szparagów
  • świeży kozi serek
  • świeży tymianek
  • oliwa, musztarda, sok z cytryny, szczypta cukru na winegret lub, dla kobiet karmiących, oliwa z kilkoma kropelkami limonki (ponoć nie jest tak alergizująca jak sok z cytryny) i odrobiną soli
 Szparagi umyć i odłamać końce (naturalnie złamią się w miejscu, gdzie kończy się zwłókniała, twarda część). Górę z główkami ugotować w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Szpinak wymieszać z roszponką i tymiankiem, na to wyłożyć ugotowane, ostudzone i pokrojone na ok. 3 części szparagi oraz kawałki koziego sera. Polać sosem i podawać z pełnoziarnistym pieczywem. Et voila!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz