Głosowanie na Bloga Roku 2013 trwa jeszcze tylko do jutra (6.02) do godziny 12.00!!! Jest to więc najlepszy moment, aby zagłosować właśnie na mnie, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście :-). Na zachętę podaję przepis na moje ukochane ciasteczka - shortbreads.
Shortbreads to tradycyjne szkockie ciasteczka, których historia sięga jeszcze średniowiecza. Moje ulubione :-). Dopóki moja bratowa nie zrobiła ich na pewne Boże Narodzenie nie miałam pojęcia, że ich przygotowanie jest takie proste. Jako że shortbreads wymagają specjalnej okazji, upiekłam je ostatnio z okazji moich urodzin. Mam jedną radę: nie zostawiajcie drugiej blachy w piekarniku i nie idźcie stroić się na przyjście gości. Druga partia może mieć przez to niespotykany, ciemnobrązowy kolor :-).
Przepis pochodzi ze strony BBC Food Recipes.
Shortbreads (20-24 sztuki)
- 125 g masła
- 55 g cukru
- 180 g mąki
Nagrzać piekarnik na 190 stopni. Zmiksować masło z cukrem na gładką masę. Dodawać powoli mąkę, do uzyskania miękkiej masy. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wyciąć kształty (podłużne lub okrągłe), przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i posypać cukrem. Wstawić do lodówki na 20 minut. Piec 15-20 minut, aż ciasteczka przybiorą bladozłoty(!) kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz