Prostszego dania chyba nie znam... Wymyśliła je moja Mama, mistrzyni w przygotowywaniu szybkich dań dla trójki niesfornych dzieci :-)
Ja staram się je odchudzić, ujmując mascarpone i dodając mleka z odrobiną mąki ziemniaczanej. Nie zawsze daję też jajko - bez niego też smakuje całkiem nie najgorzej...
Makaron z szynką i mascarpone (na 2 osoby)
- kilka plasterków gotowanej szynki
- 125 g mascarpone (mniej więcej)
- pół szklanki mleka z łyżeczką mąki ziemniaczanej
- makaron (ilość według apetytu)
- zioła prowansalskie
- łyżka oliwy
- ew. jajko
- świeża bazylia
Wstawić makaron. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną w kwadraciki szynkę, posypać ziołami prowansalskimi, podsmażyć aż się zrumieni. Zmniejszyć ogień, dodać mascarpone. Kiedy się rozpuści wlewać powoli mleko. Posolić. Można dodać całe jajko i rozmieszać je z sosem, ale nie można już zbyt mocno podgrzewać Podawać z makaronem, posypane lub wymieszane z porwanymi listkami świeżej bazylii. Więcej oprawy nie potrzebuje :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz