środa, 15 lipca 2015

Zapiekane kabaczki

W oczekiwaniu na wolniejszą chwilę, w której wybiorę zdjęcia z naszych greckich wakacji (odważni jesteśmy, a co!), pyszny, pyszny, pyszny przepis na zapiekane kabaczki. Już myślałam, że przepadł - gotując zapisuję sobie składniki i proporcje na karteluszkach, a potem fruwają po kuchni przenosząc się z blatu na półeczkę, do miski psa i z powrotem na półeczkę - ale całe szczęście tym razem przed wyjazdem przezornie schowałam do szafki z przepisami. Było to tak logiczne, że mało brakowało, a nigdy bym go nie znalazła :-)

Zapiekane kabaczki
  • 2 kabaczki
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 małych suszonych pomidorów
  • 300 g mielonego mięsa
  • 70 g białego owczego sera albo fety
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 30 g grana padano
  • oliwa
Kabaczki wydrążyć, zostawiając ok. 0,5 cm grubości ścianki. Natrzeć oliwą i solą, wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 180 C. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć czosnek i cebulę, dodać posiekany miąższ kabaczka i mięso, wcześniej posolone i wymieszane w misce, pokrojone w kostkę suszone pomidory i koncentrat. Dusić przez czas pieczenia kabaczków. Na koniec dodać poszarpaną bazylię i pokrojony w kostkę biały owczy ser lub fetę. Farsz wyłożyć do łódeczek z kabaczków, posypać grana padano i zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz