Jakie są najdziwniejsze rzeczy, jakie dodawaliście do koktajlu? Ja właśnie ćwiczę topinambur i pasternak w różnych konfiguracjach :-). Lubię robić koktajle nieoczywiste - do czekoladowego często dodawałam awokado, ale trzeba się nieco namęczyć, żeby nie było czuć warzywnego smaku.
Z topinamburem jest dużo łatwiej - ma lekko słonecznikowy posmak, więc idealnie wpasowuje się w czekoladowy koktajl z bananem, gruszką, kakao i masłem orzechowym. Topinambur to jest to fioletowawo-brązowe coś na zdjęciu.
Jest warzywo? Jest! No to miksujemy :-).
Czekoladowe smoothie z topinamburem
- 3 bulwy topinamburu
- 1/2 banana
- 1/2 gruszki konferencji
- 1 łyżeczka/łyżka masła orzechowego bez dodatków
- 1 łyżka kakao
- trochę mleka roślinnego do uzyskania pożądanej konsystencji (ja lubię gęste :-) )
Wygląda pysznie ale masło orzechowe trochę mnie odrzuca :(
OdpowiedzUsuńW czekoladowych koktajlach bardzo dobrze się sprawdza - nadaje orzechowego posmaku i odrobiny - odrobiny - tlustosci dzięki czemu koktajl jest sycacy. Warto choć raz spróbować :)
Usuń