Przyznaję, lubimy się w weekendy rozpieszczać... A pancakes lubimy w szczególności. Szukając trochę zdrowszej alternatywy trafiłam na przepis od BeMam i jak to ja, nie mogłam się oprzeć... Następnym razem dodam chyba tylko trochę ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią.
Pancakes z kaszy jaglanej (na 2,5 osoby)
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (to będzie około 150 g surowej)
- 3-4 łyżki wody
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
- ew. cukier z prawdziwą wanilią
- olej kokosowy do smażenia
Wszystkie składniki oprócz oleju zmiksować w blenderze. Olej rozgrzać na patelni i smażyć pancakesy. Jeśli nie da się uformować ich łyżką na patelni, można to robić zwilżonymi dłońmi i dopiero potem kłaść na rozgrzany olej. Podawać z syropem klonowym, owocami i naszym ostatnim weekendowym must-have - świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowo-marchewkowym :-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz