A teraz otwieramy szeroki nawias po wynurzeniach na temat zdrowego jedzenia :-). Dzisiejszy przepis pochodzi z Kwestii Smaku, starałam się tylko nieco go "poprawić" zamiast mąki pszennej tortowej dając mix mąki pszennej 750, pszennej graham i orkiszowej. Na swoje usprawiedliwienie dodam, że tarta została podzielona na jakieś 10 osób, więc bez przesady :-)
Tarta z kremem cytrynowym i mango
- 250 g mąki
- 150 g schłodzonego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 szklanka śmietany 30%
- 2 jajka (L) i 3 żółtka (L)
- 1/2 szklanki cukru (trzcinowego)
- 1/2 szklanki soku z cytryny
Zagnieść ciasto, włożyć na 0,5 h do lodówki. Piec w 190 stopniach 15 minut z obciążeniem (ja używam do tego soczewicy wyłożonej na folię aluminiową, którą przykrywam ciasto) i 13 minut bez. Zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Śmietanę, jajka, cukier i sok z cytryny wymieszać w misce na gładką masę, wylać na spód i piec ok. 32 minut, aż masa się zetnie. Wyjąć, przestudzić i na wierzchu ułożyć kawałki obranego mango. Można przybrać miętą i polać likierem cytrynowym.
No i sąsiedzi się nam przy tarcie zintegrowali :-)
A to poprzednia, styczniowa wersja:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz