Idąc dyniowym tropem (czyli wykorzystując resztę dyni z dyniowego ravioli) przygotowałam dzisiaj dyniowe racuszki dla dużych i małych. Dla dużych w zamyśle miały być słone, a dla małych słodkie, ale skończyło się tak, że jedni wyjadali drugim :-)
Miał być eksperyment, więc przygotowaną bazę ciasta podzieliłam na dwie części, w razie gdyby jedna nie wyszła. Proporcje są mniej więcej na 3-4 osoby.
Racuszki dyniowe
Ciasto
Dodatki słone- łyżka tartego świeżego imbiru
- słodka papryka
- 3 plasterki surowej, wędzonej szynki + do podania
- ricotta
- sól
- cukier waniliowy
- żurawina
- cukier trzcinowy
- syrop klonowy
Wymieszać składniki na ciasto, dodając tyle mąki, żeby miało odpowiednią konsystencję. Potem dołożyć wybrane dodatki i smażyć na patelni. Racuszki słone podawać z plasterkami szynki surowej oraz ricottą lub mascarpone, a racuszki słodkie z owocami, polane syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz