Spis przepisów

sobota, 25 lutego 2012

Robótki ręczne

Kocyk z włóczki i czapeczka już udziergane. Teraz tylko czekamy na naszego synka...


środa, 22 lutego 2012

Soft romantic

Walentynki wprawdzie za nami, ale jak to mówią - miłość należy okazywać co dzień, nie tylko od święta. A niezbitym jej dowodem jest czas, jaki poświęcimy, żeby sprawić przyjemność najbliższej osobie...

Dziś prezentuję zatem ulubioną sałatkę mojego męża. Przepis na nią pochodzi z początków mojego gotowania, więc niestety nie pamiętam kto jest jego autorem. Zmodyfikowałam ją tylko w tym zakresie, że zamiast rodzynek dodaję żurawinę. Wolę ją, ponieważ jest mniej słodka i ma wyraźniejszy smak.

Romantyczna kolacja przy świecach na co dzień? Czemu nie...

Rucola, parmigiano e pinoli
  • kilka garści rukoli
  • parmezan
  • orzeszki pinii (ilość zależy od upodobań i grubości portfela ;-)
  • żurawina suszona (do posypania po wierzchu, znów - według uznania)
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Posypać orzeszkami pinii i płatkami parmezanu (najlepiej wziąć kawałek sera, krótki ale szeroki nóż i ścinać jak najcieńsze płatki) oraz żurawiną. Z pozostałych składników przygotować sos. Podawać z (grillowaną) bagietką.
Czasu zajęło niewiele, prawda? Ale o tym sza!

sobota, 11 lutego 2012

American pancakes

Czyli jak najprościej sprawić przyjemność mężowi po tygodniu ciężkiej pracy ;-).

American pancakes różnią się od naszych swojskich naleśników - smakiem, grubością i dodatkami. Można użyć różnych (na przykład przepysznej galaretki z czerwonych owoców i jabłek autorstwa cioci z Francji), ale najlepiej pasują do nich dodatki klasyczne - szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, syrop klonowy i odrobina masła. Czasem warto sięgnąć po inspiracje za ocean ;-).

American pancakes
na nieduże 2 porcje
  • 125 g mąki
  • szczypta soli i odrobina cukru
  • 1 jajko
  • 1 białko
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka stopionego masła
Do miski przesiać mąkę i sól. Dodać jajko i białko, powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Po dodaniu połowy mleka, dodać stopione masło, cukier, wymieszać i dolać resztę mleka. Odstawić na 1 h. Na patelni teflonowej lekko posmarowanej masłem smażyć niewielkie placki o średnicy ok. 10 cm.

To może na walentynkowe śniadanie?