Jedna z moich ulubionych modelek. Lizak to oczywiście przekupstwo :-)
Spis przepisów
▼
środa, 22 lipca 2015
sobota, 18 lipca 2015
American Dream. Lody najlepsze!
Nie wiem, czy to już ostatnia odsłona lodów w tym roku, czy nie - może jeszcze na jakiś pomysł wpadnę - ale te lody, obok cytrynowych z melisą, są chyba najlepsze, jakie w tym sezonie zrobiłam.
Weekend na Warmii zaowocował kolejnym pomysłem na bazie tego, co było pod ręką. Mama kupiła porzeczkę i banany, Babcia przywiozła masło orzechowe, a ja zrobiłam lody. Skojarzenie z amerykańskimi tostami z masłem orzechowym i galaretką porzeczkową przyszło dopiero później. Chyba musiała zadziałać podświadomość :-).
Lody American Dream (na 12 porcji)
- 4 banany
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 garście czarnej porzeczki
Banany obrać i pokroić w plasterki, podmrozić w pojemniku. Wrzucić do blendera i zmiksować na gładką, gęstą masę. Gdyby banany były zbyt twarde i blender nie chciał miksować, można dodać jednego banana niemrożonego. Masę podzielić na pół, do jednej połowy dodać porzeczkę, do drugiej masło orzechowe. Można do pojemniczków włożyć dwie warstwy i tak zostawić (wersja prezentowana na zdjęciu), można też potem je lekko przemieszać, albo wszystko zmiksować razem - jak kto woli. Wstawić na kilka godzin do lodówki, a w następnej kolejności
: Relax, we're on holidays!
: Relax, we're on holidays!
środa, 15 lipca 2015
Zapiekane kabaczki
W oczekiwaniu na wolniejszą chwilę, w której wybiorę zdjęcia z naszych greckich wakacji (odważni jesteśmy, a co!), pyszny, pyszny, pyszny przepis na zapiekane kabaczki. Już myślałam, że przepadł - gotując zapisuję sobie składniki i proporcje na karteluszkach, a potem fruwają po kuchni przenosząc się z blatu na półeczkę, do miski psa i z powrotem na półeczkę - ale całe szczęście tym razem przed wyjazdem przezornie schowałam do szafki z przepisami. Było to tak logiczne, że mało brakowało, a nigdy bym go nie znalazła :-)
Zapiekane kabaczki
- 2 kabaczki
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 małych suszonych pomidorów
- 300 g mielonego mięsa
- 70 g białego owczego sera albo fety
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 30 g grana padano
- oliwa
Kabaczki wydrążyć, zostawiając ok. 0,5 cm grubości ścianki. Natrzeć oliwą i solą, wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego na 180 C. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, podsmażyć czosnek i cebulę, dodać posiekany miąższ kabaczka i mięso, wcześniej posolone i wymieszane w misce, pokrojone w kostkę suszone pomidory i koncentrat. Dusić przez czas pieczenia kabaczków. Na koniec dodać poszarpaną bazylię i pokrojony w kostkę biały owczy ser lub fetę. Farsz wyłożyć do łódeczek z kabaczków, posypać grana padano i zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach.
środa, 1 lipca 2015
Ala
Rok temu urodziła się Ala i dostała ode mnie w prezencie sesję zdjęciową. Udało nam się zrealizować ją dopiero teraz... ale chyba warto było poczekać :-)